Založ si blog

Na Ukrajine sa deje to isté, čo u nás v ´68? To snáď nemyslíte vážne. ..

Nič iné sa dalo nečakať ako to, že rôzni mudrlanti nás teraz budú prirovnávať k Ukrajine. Mám na mysli okupáciu Československa vojskami Varšavskej zmluvy, keďže práve teraz si pripomíname 47. výročie (v noci z 20. na 21. augusta) tejto nešťastnej a kontroverznej udalosti.

Že vraj „August 1968“ znamenal to isté, ako keď sa teraz Rusi snažia podmaniť si časť územia Ukrajiny. A že ľudia Ukrajiny sa podobne ako ľudia v Československu stali hračkou v rukách rôznych iných veľmocí.

S tým druhým by som mohol súhlasiť, s tým prvým rozhodne nie. Je to podľa mňa dosť choré prirovnávať udalosti spred takmer pol storočia s tým, čo sa momentálne deje na východe od nás. Ale teraz sa zdá, že je asi moderné hovoriť o Ukrajine. Čokoľvek, čo aspoň náznakom pripomína situáciu s Krymom, je už ako – keby rovnaké.

Dobre. V oboch prípadoch sa používa slovo okupácia, v oboch ide o spory kvôli zabratiu cudzieho územia, v oboch prípadoch sú obete. A rozhodne sú tu a aj vtedy boli zapojené vyššie záujmy silnejších, vplyvnejších a väčších štátov než bolo Československo, než je teraz Ukrajina. Za inváziou vojsk Varšavskej zmluvy na naše územie bola snaha zmariť nádeje vkladané do demokratizačného procesu v rámci Pražskej jari, tak to vysvetľujú historici a rôzni odborníci.

Podnetom na vojenskú operáciu s názvom Dunaj bol pozývací list najvyšších komunistických funkcionárov, vrátane Vasila Biľaka. Originál nikto u nás ale nevidel, stále sa robia nejaké dohady, či vôbec existuje. No a Rusi alebo konkrétne ruská štátna televízia nedávno prostredníctvom dokumentu obhajovala tento krok tak, že sa vraj museli brániť pred agresívnou Severoatlantickou alianciou. To sú tiež „zaujímavé“ argumenty…

Faktom ale ostáva, že s odstupom času aj vrcholní ruskí politici čo – to uznali. Napríklad, niekdajší ruský prezident Boris Jeľcin inváziu do Československa odsúdil ako neprípustnú. Vladimir Putin zas priznal morálnu zodpovednosť Ruska za vpád vojsk. Toto sú pravdy a fakty a pravdou je aj to, že vtedajšie Rusko alebo skôr Sovietsky zväz prešlo za tých pár desaťročí istým vývojom. A tým pádom ho nemožno porovnávať s tým, čo sa teraz deje na Ukrajine. Aj Rusko je iné a západné krajiny sú iné, celý svet je dnes iný.

Aj to je skrátka pravda a nikto to nemôže spochybniť.

 

Nechápem ľudí, čo sa tlačia do politiky. Budú mať naozaj „ODVAHU“ na predvolebné sľuby?

13.01.2016

Nedávno som prezeral zoznam politických strán, ktorí sa budú uchádzať o naše hlasy v parlamentných voľbách začiatkom marca. Musel som sa pozastaviť pri kandidátnej listine, ktorá patrí zoskupeniu s pozoruhodným názvom: Odvaha – Veľká národná a proruská koalícia. Hlbšie som sa začítal, keď som si prezeral ich web stránku s náznakmi, čomu by sa v prípade [...]

Prezident Kiska zbytočne straší ľudí

21.12.2015

Naozaj nerozumiem tomu, prečo prezident Andrej Kiska, ktorého stále počúva dosť ľudí, má pomerne ostré vyjadrenia, ktoré podľa môjho názoru nie celkom zodpovedajú realite. Ale každý hovorí, ako sa čo komu hodí a prezidenti nie sú v tomto smere žiadnou výnimkou. Však sú tiež ľudia, že áno. Tak napríklad na konferencii CEEC z polovice novembra, ktorá sa zaoberala [...]

Chvála im! Konečne pochopili, že lepšie je spájať sily proti teroru a nie bojovať navzájom

18.11.2015

Teroristi udreli na Francúzsko a analytici, novinári a neviem ešte akí akože odborníci sa pýtajú, prečo vraj skôr nie na Rusko? Prečo smerovali útoky na Paríž, nie na Moskvu? Veď sú tiež angažovaní v Sýrii… A ešte vo väčšej miere než Francúzi. Na tieto reči mám jedinú odpoveď, že sú dosť krátkozraké. Však okamžite na to už aj vyšli správy, že na [...]

Vladimir Putin, Moskva, Rusko

Útok na Volkova bol mrazivo účinný. Dokazuje návrat ruskej špionáže do studenej vojny

19.03.2024 10:25

Rusi do každej vojny vstúpili v zlom stave, potom ale postupne, vďaka vysokému počtu ľudí a nulovému rešpektu k ich strate, sa dostali do formy.

Jaroslav Haščák

V kauze Gorila opäť obvinili Haščáka a ďalšie osoby

19.03.2024 09:36, aktualizované: 09:57

Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy.

Kurimany, zrútený most

Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého mosta na Spiši

19.03.2024 09:24

Tragédia si v novembri 2011 vyžiadala štyri ľudské obete a ďalších zranených.

Štefan Harabin, ta3

VIDEO: Prezidentský kandidát Štefan Harabin. Rusko nepovažuje za agresora, chce neutralitu Slovenska

19.03.2024 07:00

O post prezidenta Slovenskej republiky vo voľbách v roku 2024 sa uchádza 10 ľudí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 17
Celková čítanosť: 55325x
Priemerná čítanosť článkov: 3254x

Autor blogu

Kategórie