Založ si blog

Všetci sa obúvajú do Rusov a neprávom. Kde je spravodlivosť?

To je naozaj pozoruhodné, že sa nevedia dohodnúť, ako ďalej ohľadom vyšetrovania pádu malajzijského lietadla nad ukrajinským Donbasom. A pritom to už dávno mohlo byť hotové.

Predovšetkým nechápem vôbec, načo by bolo potrebné vytvoriť medzinárodný tribunál. Možno akurát tak nato, aby sa celá vec poriadne naťahovala. Koľko to bolo „humbuku“, keď Rusko na schôdzi Bezpečnostnej rady OSN odmietlo návrh skupiny západných krajín na vytvorenie tribunálu. Žiadali ho zástupcovia Malajzie, Austrálie, Ukrajiny, Belgicka a Holandska. Ale veď Rusko má právo veta, tak kto sa čuduje, keď ho teraz využili? Prezident Ruska Vladimir Putin sa už predtým vyjadril, že takýto nezmyselný súd by bol kontraproduktívny a predčasný.

Treba predsa najskôr dôsledne vyšetriť príčiny pádu lietadla a najmä identifikovať, pohľadať a obviniť konkrétnych vinníkov. Až potom môžu prichádzať akékoľvek súdy. Podľa mňa sa Rusi právom obávajú, že medzinárodný tribunál by sa akurát tak zmenil na arénu protiruskej kritiky. Veď aj z hlavného vyšetrovania, ktoré má pod palcom Holandsko z dôvodu, že malo v lietadle na linke MH17 najviac pasažierov, boli Rusi vynechaní! A všade počujem, že vyšetrovatelia prehliadajú dôkazy, ktoré Rusi predkladajú. Kto by sa potom čudoval, že takémuto vyšetrovaciemu postupu neveria?

Naopak, všetci obviňujú Rusov, vrátane nášho Andreja Kisku. Podľa mňa nie veľmi právom… Že vraj sa Rusko vyhýba hľadaniu spravodlivosti pred celým svetom. No to sú podľa prisilné slová, pán prezident. A oni akože nemajú právo na hľadanie spravodlivosti?

Však práve vyšetrovanie v rukách západu má trhliny. Hovorí sa, že medzinárodní experti nepozbierali všetky úlomky lietadla, ktoré by mohli naznačiť, ako sa situácia odohrala. Úlomky lietadla neboli poukladané na zem do pôvodného tvaru lietadla, aby sa mohlo zistiť, kde bolo epicentrum výbuchu. Ďalej je problém, že termín uverejnenia výslednej správy sa stále podozrivo posúva – najbližšie to má byť v októbri 2015. To aby mali dosť času prispôsobiť si realitu?

Nielenže Rusov nepúšťajú k vyšetrovaniu, neposkytli im ani potrebné údaje, ktoré si Kremeľ vyžiadal. Ako sa dá niečo poriadne vyšetriť, ak sa časť informácií utajuje, pýtam sa. Obzvlášť, ak ide o tak citlivý prípad. Veď výsledky vyšetrovania potom môžu byť prezentované jednostranným, pre západ alebo samotnú Ukrajinu vyhovujúcim spôsobom. Jednoducho povedané, ako sa komu zachce.

Áno, treba byť spravodlivý, ale ku každému, aj k Rusom!
 

Nechápem ľudí, čo sa tlačia do politiky. Budú mať naozaj „ODVAHU“ na predvolebné sľuby?

13.01.2016

Nedávno som prezeral zoznam politických strán, ktorí sa budú uchádzať o naše hlasy v parlamentných voľbách začiatkom marca. Musel som sa pozastaviť pri kandidátnej listine, ktorá patrí zoskupeniu s pozoruhodným názvom: Odvaha – Veľká národná a proruská koalícia. Hlbšie som sa začítal, keď som si prezeral ich web stránku s náznakmi, čomu by sa v prípade [...]

Prezident Kiska zbytočne straší ľudí

21.12.2015

Naozaj nerozumiem tomu, prečo prezident Andrej Kiska, ktorého stále počúva dosť ľudí, má pomerne ostré vyjadrenia, ktoré podľa môjho názoru nie celkom zodpovedajú realite. Ale každý hovorí, ako sa čo komu hodí a prezidenti nie sú v tomto smere žiadnou výnimkou. Však sú tiež ľudia, že áno. Tak napríklad na konferencii CEEC z polovice novembra, ktorá sa zaoberala [...]

Chvála im! Konečne pochopili, že lepšie je spájať sily proti teroru a nie bojovať navzájom

18.11.2015

Teroristi udreli na Francúzsko a analytici, novinári a neviem ešte akí akože odborníci sa pýtajú, prečo vraj skôr nie na Rusko? Prečo smerovali útoky na Paríž, nie na Moskvu? Veď sú tiež angažovaní v Sýrii… A ešte vo väčšej miere než Francúzi. Na tieto reči mám jedinú odpoveď, že sú dosť krátkozraké. Však okamžite na to už aj vyšli správy, že na [...]

stíhačka F-16

ONLINE: Bývalí piloti: Ukrajina bude pre lietadlá F-16 najnebezpečnejším bojiskom

29.04.2024 06:25

Obloha nad Ukrajinou bude najnebezpečnejším miestom, kde lietadlá F-16 vo svojej histórii operovali, uviedli bývalí americkí piloti pre Business Insider.

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Palestínčania hlásia mŕtvych po izraelských úderoch v Rafahu a na severe Gazy

29.04.2024 06:11, aktualizované: 06:50

Izraelské útoky na domy v Rafahu a v Pásme Gazy zabili viacerých Palestínčanov a mnohých zranili, uvádzajú miestne zdroje.

pellegrini, vila na slavíne

Prezidentské bývanie sa hľadá desaťročia, Pellegrini dedí veľký hriech svojich predchodcov. Čo hovorí úrad a analytik?

29.04.2024 06:00

Bezpečnostný analytik aj Úrad na ochranu ústavných činiteľov uviedli, že vlastné bývanie je potrebné aj kvôli incidentom. Je otázne, či sa budúci prezident Peter Pellegrini bude touto dilemou zaoberať.

Ukrajina, Bohdana

Expert z Ukrajiny: Rozhodujeme sa, či zachránime mestá alebo vojakov

29.04.2024 06:00

Myšlienka predčasných rokovaní o mieri na Ukrajine nie je veľmi populárna, hoci stále viac ľudí v politickom vedení štátu aj vo verejnosti nad ňou uvažuje.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 17
Celková čítanosť: 55519x
Priemerná čítanosť článkov: 3266x

Autor blogu

Kategórie