Založ si blog

Chvála im! Konečne pochopili, že lepšie je spájať sily proti teroru a nie bojovať navzájom

Teroristi udreli na Francúzsko a analytici, novinári a neviem ešte akí akože odborníci sa pýtajú, prečo vraj skôr nie na Rusko? Prečo smerovali útoky na Paríž, nie na Moskvu? Veď sú tiež angažovaní v Sýrii… A ešte vo väčšej miere než Francúzi. Na tieto reči mám jedinú odpoveď, že sú dosť krátkozraké.

Však okamžite na to už aj vyšli správy, že na Rusov teroristi útočili tiež. Pár dní po čiernom piatku v Paríži totiž ruské úrady potvrdili, že príčinou októbrovej katastrofy ich lietadla nad Sinajským polostrovom bol teroristický útok. V troskách vraj našli stopy výbušniny, ktorá niesla znaky podomácky vyrobenej bomby. Aj tu predsa zomrelo skutočne veľké množstvo ľudí – nikto z 224 člennej zostavy na palube neprežil.

K tomu už aj reagovali rôzni experti, že vraj v službách islamských krajín je 4000 ruských bojovníkov – preto sa podľa nich Putin bojí, že mu prídu robiť nepokoje do Ruska. A ďalší hneď mali vysvetlenie, že pod útokmi vo Francúzsku sú podpísané tie obrovské vlny utečencov a príliš benevolentná migračná politika Západu. Veľa teroristov vraj prišlo do Európy medzi imigrantmidnes sa pohybujú neznámo kde, ale s konkrétnymi úlohami: pripraviť ďalšie atentáty. A potom sa zas objavili hlasy, že za to všetko si môžu Francúzi sami. Že vraj čo čakali, keď už dávne roky dozadu si pustili na svoje územie rôznofarebné národnosti. K tomu sa popridávali fakty: Vo Francúzsku žije asi päť miliónov moslimov. V súčasnosti je tam okolo 2 500 mešít, asi 300 sa stavia.

No a ešte premúdralejšie mi prišli reči týkajúce sa Slovenska. My vraj máme približne 4 700 moslimov. Sú to komunity arabské, afganské, balkánske – z Kosova, Macedónska alebo Bosny. Číslo sa mení podľa toho, koľko moslimských študentov a sezónnych pracovníkov na Slovensku práve žije. A k tomu hneď premiér Robert Fico vedel pridať, že  treba zadržať každého nelegálneho migranta, že sa máme pripravovať na to najhoršie. Akoby si tým chcel odobriť tie jeho postoje o utečencoch. Len predsa… Bola to jeho vláda, ktorá akoby zabudla investovať do obrany a bezpečnosti, z roka na rok sa za jeho vlády škrtal armádny rozpočet.

Dovoľujem si tvrdiť, že teraz nie sú vôbec podstatné úvahy o tom, či bola chyba pustiť do Francúzka toľko moslimov, či je nutné rýchlo hatať príchody utečencov a robiť múry na hraniciach alebo, či treba okamžite chytať nelegálnych migrantov. Oveľa podstatnejšie je radšej sa spojiť proti násiliu, ale proti tým konkrétnym jednotlivcom, ktorý páchajú zlo a nehádzať všetkých do jedného vreca. Preto nehovorím všeobecne o vojne proti teroru, lebo akcia vyvoláva reakciu – jednoducho vždy. Ale spojiť by sa mali všetci v Európe, USA aj Rusko.

Oceňujem tak, keď čítam správy o tom, že  na budúci týždeň sa majú stretnúť prezidenti Francúzska, USA a Ruska. Obama, Putin aj Hollande chcú hovoriť o tom, ako zjednotiť sily a v koalícii bojovať proti teroristickej armáde. Bolo povedané, že ruské loďstvo sa bude správať k Francúzom ako k spojencom. USA zas vyhlásili, že by mohli pokročiť v koordinácii s Ruskom. A vraj aj keď si nedôverujú na politickej linke, nejako spolupracovať musia. Nemám k tomu nič iné, iba toľkoto: Bolo načase, páni!

Nechápem ľudí, čo sa tlačia do politiky. Budú mať naozaj „ODVAHU“ na predvolebné sľuby?

13.01.2016

Nedávno som prezeral zoznam politických strán, ktorí sa budú uchádzať o naše hlasy v parlamentných voľbách začiatkom marca. Musel som sa pozastaviť pri kandidátnej listine, ktorá patrí zoskupeniu s pozoruhodným názvom: Odvaha – Veľká národná a proruská koalícia. Hlbšie som sa začítal, keď som si prezeral ich web stránku s náznakmi, čomu by sa v prípade [...]

Prezident Kiska zbytočne straší ľudí

21.12.2015

Naozaj nerozumiem tomu, prečo prezident Andrej Kiska, ktorého stále počúva dosť ľudí, má pomerne ostré vyjadrenia, ktoré podľa môjho názoru nie celkom zodpovedajú realite. Ale každý hovorí, ako sa čo komu hodí a prezidenti nie sú v tomto smere žiadnou výnimkou. Však sú tiež ľudia, že áno. Tak napríklad na konferencii CEEC z polovice novembra, ktorá sa zaoberala [...]

Októbrová revolúcia v novembri. Česť jej pamiatke

06.11.2015

Väčšej časti našej mladej generácie nič nehovorí ani len 17. november 1989, nieto ešte revolúcia z počiatku 20. storočia voľakde v Rusku. Mnohých mätie aj samotný dátum, lebo známa to revolúcia sa zvykne nazývať Veľká októbrová socialistická revolúcia (VOSR), no v skutočnosti sa odohrala 7. novembra, konkrétne v roku 1917. Práve v týchto dňoch máme výročie [...]

Jaroslav Haščák

V kauze Gorila opäť obvinili Haščáka a ďalšie osoby

19.03.2024 09:36, aktualizované: 09:57

Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy.

Kurimany, zrútený most

Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého mosta na Spiši

19.03.2024 09:24

Tragédia si v novembri 2011 vyžiadala štyri ľudské obete a ďalších zranených.

Štefan Harabin, ta3

VIDEO: Prezidentský kandidát Štefan Harabin. Rusko nepovažuje za agresora, chce neutralitu Slovenska

19.03.2024 07:00

O post prezidenta Slovenskej republiky vo voľbách v roku 2024 sa uchádza 10 ľudí.

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 09:39

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 17
Celková čítanosť: 55324x
Priemerná čítanosť článkov: 3254x

Autor blogu

Kategórie