Založ si blog

Októbrová revolúcia v novembri. Česť jej pamiatke

Väčšej časti našej mladej generácie nič nehovorí ani len 17. november 1989, nieto ešte revolúcia z počiatku 20. storočia voľakde v Rusku. Mnohých mätie aj samotný dátum, lebo známa to revolúcia sa zvykne nazývať Veľká októbrová socialistická revolúcia (VOSR), no v skutočnosti sa odohrala 7. novembra, konkrétne v roku 1917.

Práve v týchto dňoch máme výročie tejto pre komunistov najzávažnejšej ideologickej udalosti a myslím si, že by bolo dobré nielen mladým pripomenúť, že tento dátum bol aj v našej krajine dlhé roky štátnym sviatkom, až do roku 1990. Dokonca november bol v ČSSR súčasne mesiacom československo-sovietskeho priateľstva.

V súčasnosti si už túto časť histórie, samozrejme, nepripomíname, tak aspoň takto vo forme môjho blogu… Najskôr si ale treba dať do poriadku dátumové rozdiely, teda prečo vlastne bola októbrová revolúcia v novembri. Ozbrojený prevrat v Rusku sa totiž naozaj odohral 25. októbra, ale deň bol ten istý, lenže podľa juliánskeho kalendára, ktorý vtedy v Rusku platil.

Povedzme si aj fakty, ktoré netvrdím, ja, ale tí povolanejší – historici, píšu sa v múdrych knihách, v podstate sú dostupné na internete. VOSR sa zvykne nazývať aj boľševická revolúcia, červený október, triumf komunistov, ideologický prevrat a pod. Akcia vznikla z iniciatívy vodcu niekdajšej boľševickej frakcie Vladimira Iljiča Lenina. Pevne verím, že ak nie krstné mená, aspoň priezvisko tohto muža našim mladým niečo hovorí. Prevrat bol vraj pomerne jednoduchý, pretože predchádzajúca vláda ruského cára, utláčajúca masy jednoduchých ľudí, už aj tak stratila všetok vplyv na udalosti v krajine. Podľa Leninovho výroku „strana našla moc pohodenú na ulici a jednoducho ju zdvihla“.

Boľševici sa veľmi rýchlo zmocnili dôležitých oporných bodov, predovšetkým hlavného mesta Petrohradu, obsadili vládne úrady a donútili vládu, aby sa vzdala. Tí múdrejší hovoria, že neexistovala podpora ľudu pre socialistické prevzatie moci a že revolúcia sa uskutočnila v mene ľudu, nie spolu s ním. Alebo napríklad Bertram Wolfe, ktorý sa zoberal štúdiom života Lenin tvrdil: „Lenin sa chopil moci v krajine, ktorá nebola zrelá pre socializmus, ale pre uchopenie moci.“

Pri študovaní tohto celého som ale naďabil aj na fakt zaujímavé, nazval by som ich konšpiračné, teórie o príčinách prevzatia moci socialistami. Podľa niektorých šlo dokonca o naplánované sprisahanie finančníkov z Európy a Spojených štátov. Napr. americký publicista a historik Jimm Marrs, ktorý ako novinár žil na začiatku roku 1917 v New Yorku, zistil, že na Wall Street existuje dosť bankárov, ktorí by boli ochotní financovať revolúciu v Rusku. Menovite Jacob Schiff, ktorého rodina žila s Rothschildovcami vo Frankfurte, či Elihu Root. Obaja vraj investovali 20 miliónov dolárov. Až vďaka nim údajne Lenin a Trockij, podporovaní západnými peniazmi podnikli úspešnú vzburu v Rusku a boľševici sa zmocnili vlády.

Áno, všetci už vieme, že následne dlhé roky vládli komunisti, nielen v Rusku a aj nám a iným krajinám. A boli u nás od februára 1948 až do novembrovej, nazývanej aj nežnej revolúcie.

Nemienim sa vôbec zamýšľať na tým, či to dobré alebo zlé, čo to komu prinieslo, kedy sme sa mali lepšie, na to som naozaj „malý pán“. Rozhodne to nechávam na tých múdrejších odborníkov. Len chcem, aby sa nezabudlo, že aj niečo takéto, čo sa odohralo pred 98 rokmi a bolo dôležitou súčasťou dlhej našej histórie, má práve teraz výročie.

Nechápem ľudí, čo sa tlačia do politiky. Budú mať naozaj „ODVAHU“ na predvolebné sľuby?

13.01.2016

Nedávno som prezeral zoznam politických strán, ktorí sa budú uchádzať o naše hlasy v parlamentných voľbách začiatkom marca. Musel som sa pozastaviť pri kandidátnej listine, ktorá patrí zoskupeniu s pozoruhodným názvom: Odvaha – Veľká národná a proruská koalícia. Hlbšie som sa začítal, keď som si prezeral ich web stránku s náznakmi, čomu by sa v prípade [...]

Prezident Kiska zbytočne straší ľudí

21.12.2015

Naozaj nerozumiem tomu, prečo prezident Andrej Kiska, ktorého stále počúva dosť ľudí, má pomerne ostré vyjadrenia, ktoré podľa môjho názoru nie celkom zodpovedajú realite. Ale každý hovorí, ako sa čo komu hodí a prezidenti nie sú v tomto smere žiadnou výnimkou. Však sú tiež ľudia, že áno. Tak napríklad na konferencii CEEC z polovice novembra, ktorá sa zaoberala [...]

Chvála im! Konečne pochopili, že lepšie je spájať sily proti teroru a nie bojovať navzájom

18.11.2015

Teroristi udreli na Francúzsko a analytici, novinári a neviem ešte akí akože odborníci sa pýtajú, prečo vraj skôr nie na Rusko? Prečo smerovali útoky na Paríž, nie na Moskvu? Veď sú tiež angažovaní v Sýrii… A ešte vo väčšej miere než Francúzi. Na tieto reči mám jedinú odpoveď, že sú dosť krátkozraké. Však okamžite na to už aj vyšli správy, že na [...]

munícia, 155

Slovensko sa zbierkou pripojilo k iniciatíve českej vlády na nákup munície pre Ukrajinu

16.04.2024 18:40

Do zbierky sa zapojilo už viac ako dvadsať krajín. Ako pripomenulo občianske združenie Mier Ukrajine, slovenská vláda sa pridať odmietla.

Rusko oteplenie záplavy Orenburg Tomsk rieka

Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri

16.04.2024 18:20

Obyvatelia záplavami postihnutých regiónov sa sťažujú na nedostatok pomoci zo strany miestnych i federálnych úradov.

Gruzínsko, protest, ruský zákon

Gruzínsko schválilo návrh sporného zákona o zahraničných agentoch

16.04.2024 18:05

Krajina je zo zákona pobúrená a Západ sa ho obáva, pretože podkopáva šancu Gruzínska na pripojenie sa k EÚ.

Roman Michelko

Výbor pre kultúru odobril návrh na zmenu rozhodovacej právomoci vo Fonde na podporu umenia

16.04.2024 17:58

Finálne rozhodovanie o udelení dotácií FPU má prejsť z odborných hodnotiacich komisií na rozšírenú radu fondu, v ktorej budú mať prevahu nominanti ministerstva kultúry.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 17
Celková čítanosť: 55430x
Priemerná čítanosť článkov: 3261x

Autor blogu

Kategórie