Založ si blog

Konečne aj dobré správy: Rusi chcú pomôcť Ukrajine

Rusko je pripravené pomôcť Ukrajine v boji proti detskej obrne, ak Kyjev o to požiada. To je fakt čarovná veta a môžem povedať, že budem s napätím očakávať, či požiada. Pevne verím, že nebudú tvrdošijne odmietať pomoc len kvôli práve nie veľmi vrelým vzťahom, ktoré momentálne medzi oboma krajinami panujú.

 

Ruská ministerka zdravotníctva Veronika Skvorcovová sa nedávno nechala počuť, že pripravení sú. „Ale nie sme v pozícii, aby sme sa miešali do záležitostí iného štátu,“ uviedla. Kvitujem tento názor, pretože snáď nikto nebude predpokladať, že Rusi budú Ukrajinu prosiť, či jej môžu pomôcť. Oni už prvý krok urobili a treba to oceniť. Teraz je ale na ťahu Ukrajina.

Pozrime sa na fakty a tie sú skutočne alarmujúce. Začiatkom septembra totiž ukrajinské ministerstvo zdravotníctva potvrdilo vypuknutie detskej obrny v krajine. Vírus najskôr postihol dve deti v Zakarpatskej oblasti, na hranici so Slovenskom. A vraj sa šíri aj do Európy.

Vírus napáda u nezaočkovaného človeka miechu kontrolujúcu pohyby svalov. Môže viesť k ochrnutiu až k smrti. V Európe ho prakticky odstránili v roku 2002. Avšak na Ukrajine na sa očkovanie zrejme veľmi nenosí. Podľa ministerstva zdravotníctva bolo v roku 2014 zaočkovaných proti obrne len 49 percent detí. V prvej polovici tohto roka ešte menej – 14,1 percenta, informujú médiá. Dôvodom vraj je, že ľudia sa boja smrteľného prípadu, kedy bola podaná nesprávna očkovacia látka. Ale vážnejšia príčina asi skôr bude, že kompetentní sa o to príliš nestarajú. Nebezpečná infekčná choroba je totiž ľahko zvládnuteľná pomocou očkovania.

A pritom vakcíny ležia na sladoch, aj na tých ruských a Rusko ich chce Ukrajine poskytnúť. Myslím si, že to nie je žiadna hanba túto pomoc prijať. V pozitívnych veciach predsa spolupracujú aj takí úhlavní nepriatelia ako Rusko a USA. Nedávno som čítal napríklad, že sa dohodli, že budú spolu pokračovať v boji proti drogám na úrovni protinarkotických rezortov. Ruské úrady tiež potvrdili, že pripravujú uskutočnenie operácií na území Afganistanu, na ktorých „sa plánuje určitá účasť Američanov“.

Alebo boli napríklad správy, že USA aj Rusko spoločne zaktivizujú úsilie proti džihádistom. Hovorilo sa najmä o spoločnom postupe v Sýrii aj v Iraku s tým, že vraj rozvíjajú vzájomné vzťahy aj vo vojensko-technickej oblasti. Tak naozaj nevidím problém v tom, ak budú spolupracovať aj Rusko a Ukrajina v zdravotníckej oblasti. Však tu už, a to vôbec nechcem strašiť, pokiaľ nie o život, ide o zdravie.

 

Nechápem ľudí, čo sa tlačia do politiky. Budú mať naozaj „ODVAHU“ na predvolebné sľuby?

13.01.2016

Nedávno som prezeral zoznam politických strán, ktorí sa budú uchádzať o naše hlasy v parlamentných voľbách začiatkom marca. Musel som sa pozastaviť pri kandidátnej listine, ktorá patrí zoskupeniu s pozoruhodným názvom: Odvaha – Veľká národná a proruská koalícia. Hlbšie som sa začítal, keď som si prezeral ich web stránku s náznakmi, čomu by sa v prípade [...]

Prezident Kiska zbytočne straší ľudí

21.12.2015

Naozaj nerozumiem tomu, prečo prezident Andrej Kiska, ktorého stále počúva dosť ľudí, má pomerne ostré vyjadrenia, ktoré podľa môjho názoru nie celkom zodpovedajú realite. Ale každý hovorí, ako sa čo komu hodí a prezidenti nie sú v tomto smere žiadnou výnimkou. Však sú tiež ľudia, že áno. Tak napríklad na konferencii CEEC z polovice novembra, ktorá sa zaoberala [...]

Chvála im! Konečne pochopili, že lepšie je spájať sily proti teroru a nie bojovať navzájom

18.11.2015

Teroristi udreli na Francúzsko a analytici, novinári a neviem ešte akí akože odborníci sa pýtajú, prečo vraj skôr nie na Rusko? Prečo smerovali útoky na Paríž, nie na Moskvu? Veď sú tiež angažovaní v Sýrii… A ešte vo väčšej miere než Francúzi. Na tieto reči mám jedinú odpoveď, že sú dosť krátkozraké. Však okamžite na to už aj vyšli správy, že na [...]

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 07:16

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

anketa, kandidáti na prezidenta 2024

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo 8 z 10 kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

anketa kandidati-kolaz

Veľká prezidentská anketa: Aké majú plány so Slovenskom a čo odkazujú mladým? Kandidáti odpovedali aj na to, kde budú bývať alebo či využijú vládny špeciál súkromne

19.03.2024 06:00

Kandidáti pre Pravdu opísali svoju víziu, predstavu o tom, aký má byť prezident a odpovedali na 19 kľúčových hodnotových otázok.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 17
Celková čítanosť: 55322x
Priemerná čítanosť článkov: 3254x

Autor blogu

Kategórie