Založ si blog

Sú Rusi horší než Gréci? Sú horší než Kuba?

Tak to je fakt pozoruhodné, že Gréci nám napriek všetkým ťažkostiam okolo zadlžovania sa, pôžičiek a finančnej pomoci zo strany členských štátov EÚ až tak nevadia. Hovoríme si, že sú „prežratí“, žijú na náš úkor, nevedia šetriť, len míňať, sú skorumpovaní, nespoľahliví, nekompetentní. Mnohí z nás si prajú Grexit, aby krajina vystúpila z eurozóny, no na dovolenku do Grécka aj tak chodíme. Aj tak im tam zanášame naše eurá. Obchodu s gréckymi firmami sa tiež nikto nebráni.

Ani zďaleka na nich nenadávame ako na Rusov. Niekedy mám pocit, že o Rusku už akoby nebolo moderné hovoriť a ak vôbec, tak negatívne. Stačí si povedať, že však sme sa s nimi našťastie pred rokmi „rozbratali na večné veky“. Veď čože sa tam kopajú zákopy, promenádujú tanky, situácia je napätá, každý deň stále nové a nové nešťastné správy, však je to akoby stále o tom istom.

Vyzerá to akoby bolo najvyhovujúcejšie zastávať postoj, že nech si Kremeľ rieši svoje problémy s Ukrajinou sám a nech nám dajú svätý pokoj. Nech hranice štátov sú tam, kde sú a každému z nás je jedno, čo sa deje na druhej strane. Však my už sme mali s Rusmi vlastnú skúsenosť v minulosti a užili sme si svoje. Podľa mňa toto nie je na mieste.

Nedávno som sa z médií dozvedel, že Američania opäť počastovali Rusov vo svojej vojenskej doktríne za anexiu Krymu z roku 2014 a za pokračujúcu vojenskú a materiálnu podporu rebelov na východe Ukrajiny. Vraj Rusko „opakovane ukázalo, že nerešpektuje suverenitu svojich susedov a že je ochotné použiť silu, aby dosiahlo svoje ciele. Ruské vojenské kroky oslabujú regionálnu bezpečnosť, či už priamo, alebo prostredníctvom zástupných síl,“ píše sa v dokumente. Hovorí sa dokonca, že nastala nová studená vojna, že vzťahy Ruska a USA sú na bode mrazu.

A pritom na inom mieste v tej istej vojenskej doktríne sa vyzdvihuje, že napriek všetkému existujú aj svetlé body spolupráce Ruska a USA, napríklad v boji s terorizmom či pašovaním drog.

To už mi naozaj pripomína „salto mortale“, ktoré ma nedávno fakt pobavilo. Keď už akože konečne Američania zobrali na milosť nenávidenú komunistickú Kubu. Oficiálne nadviazali diplomatické vzťahy, ktoré prerušili v roku 1961, keď Kubánska vlajka slávnostne zaviala pred novootvoreným veľvyslanectvom Havany vo Washingtone. To znamená, že zrušia aj obchodné embargo a už sa budú bratríčkovať? Možno si Američania povedali, že nie je dobré mať vo svete až tak veľa nepriateľov…

Všetko je to o vypočítavosti a o tom, kedy aký postoj komu vyhovuje!

Nechápem ľudí, čo sa tlačia do politiky. Budú mať naozaj „ODVAHU“ na predvolebné sľuby?

13.01.2016

Nedávno som prezeral zoznam politických strán, ktorí sa budú uchádzať o naše hlasy v parlamentných voľbách začiatkom marca. Musel som sa pozastaviť pri kandidátnej listine, ktorá patrí zoskupeniu s pozoruhodným názvom: Odvaha – Veľká národná a proruská koalícia. Hlbšie som sa začítal, keď som si prezeral ich web stránku s náznakmi, čomu by sa v prípade [...]

Prezident Kiska zbytočne straší ľudí

21.12.2015

Naozaj nerozumiem tomu, prečo prezident Andrej Kiska, ktorého stále počúva dosť ľudí, má pomerne ostré vyjadrenia, ktoré podľa môjho názoru nie celkom zodpovedajú realite. Ale každý hovorí, ako sa čo komu hodí a prezidenti nie sú v tomto smere žiadnou výnimkou. Však sú tiež ľudia, že áno. Tak napríklad na konferencii CEEC z polovice novembra, ktorá sa zaoberala [...]

Chvála im! Konečne pochopili, že lepšie je spájať sily proti teroru a nie bojovať navzájom

18.11.2015

Teroristi udreli na Francúzsko a analytici, novinári a neviem ešte akí akože odborníci sa pýtajú, prečo vraj skôr nie na Rusko? Prečo smerovali útoky na Paríž, nie na Moskvu? Veď sú tiež angažovaní v Sýrii… A ešte vo väčšej miere než Francúzi. Na tieto reči mám jedinú odpoveď, že sú dosť krátkozraké. Však okamžite na to už aj vyšli správy, že na [...]

Susko

Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní, tvrdí Susko

25.04.2024 15:05

Šéf rezortu Boris Susko nerozumie, prečo by ministerstvo nemalo na kontrolu procesu nárok.

kočner, kuciak

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

25.04.2024 14:27

Kauzy sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

Radek Sikorski

Chceme byť jednou z krajín, ktoré určujú smerovanie EÚ, znie z Poľska. Sikorski poslal ostré slová Moskve

25.04.2024 14:27

Poľské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Sikorského vízia je úzko prepojená s víziou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

remišová

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

25.04.2024 13:50, aktualizované: 15:34

Remišová to uviedla v reakcii na utorkovú kontrolu rezortu spravodlivosti na najvyššom súde.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 17
Celková čítanosť: 55486x
Priemerná čítanosť článkov: 3264x

Autor blogu

Kategórie