Založ si blog

Rusko-britské spory sú niekedy aj zábavné. ..

Musím sa priznať, že naposledy ma poriadne pobavili doťahovačky medzi Rusmi a Britmi o „akože“ narušení vzdušného priestoru Veľkej Británie ruskými bombardérmi.  Moskva dávala von vyhlásenia, že považuje ich let za úspešný, Briti na ne ale poslali svoje stíhačky Typhoon, aby ruské stroje odohnali od svojich hraníc. O čo viac Kremeľ a konkrétne hovorca ministerstva obrany Igor Konašenkov pokojne vysvetľoval, že trasa letu viedla nad medzinárodnými vodami Barentsovho mora a Atlantiku, že posádky bombardérov Tu-95MS len potrebovali doplniť palivo vo vzduchu od lietajúcich tankerov II-78, pretože let trval vyše 15 hodín, potvrdil tiež, že pri niektorých úsekoch ruské stroje sprevádzali britské stíhačky Typhoon a dánske F-16, že Briti tomu síce hovoria zachytenie bombardéru stíhačkou, no oni si to v ruštine preložili do slovka doprovod, čo je podľa neho normálna prax, o to viac sa nafukoval západ a tvrdil, že Rusko sa snaží ukázať, že má k dispozícii potrebné sily, aby mohlo viesť vojnu.

Toto konkrétne usúdil britský expert na Rusko James Nixey z analytického strediska Chatham House. Nejde podľa neho o nejakú predohru vojny, ale o snahu pripomenúť sa, že Rusko nestráca na vojenskej sile. Briti sledovali aj plavbu ruských vojenských lodí cez kanál La Manche. Konvoj vedený protiponorkovým torpédoborcom Severomorsk sa vraj má zapojiť do cvičenia protivzdušnej a protiponorkovej obrany.

Takéto a im podobné ruské lety a plavby už dlhšiu dobu zdroje NATO označujú za provokačné, dokonca sa objavili špekulácie, že na palube ruských lietadiel mohli byť jadrové strely schopné zničiť britské ponorky Vanguard vyzbrojené medzikontinen­tálnymi balistickými raketami Trident.

Takéto provokačné napádanie vojenskými prostriedkami zo strany Rusov vraj zosilnelo po minuloročnej anexii Krymu a vypuknutí konfliktu na východe Ukrajiny. A hneď proti nim vzlietali lietadlá NATO. Niektoré incidenty končili diplomatickým sporom. Britské úrady kvôli nim odkláňali lety civilných lietadiel. Londýn si potom predvolal ruského veľvyslanca, aby prelety vysvetlil. Aj Američania protestovali proti leteckému incidentu, pri ktorom ruská stíhačka Su-27 letela nad Baltským morom nebezpečne blízko ich prieskumného lietadla a takmer sa s ním zrazila.

Tak to už mi pripadá naozaj dosť čudné hovoriť o provokáciách, či jadrových zdraniach na palube ruských lietadiel, ako náhle sa blížia k západu. Zaváňa to takými scestnosťami, ako keď sa rozpútali konšpiračné teórie o príčinách vypuknutia samotného rusko-ukrajinského konfliktu. A tých bolo skutočne požehnane a poriadne mimo akúkoľvek súdnosť.

Veď napríklad sa hovorilo, že štátny prevrat na Ukrajine urobili Američania hlavne kvôli kontrole stredoeurópskych štátov. Alebo, že Obama chcel zabiť Putina, že začína tretia svetová vojna, že zostrelenie lietadla MH 17 bolo zorganizované západnými mocnosťami, aby pošpinili meno Ruska, že muselo padnúť kvôli vedcom skúmajúcim liečbu AIDS, pričom to majú na svedomí farmafirmy – producenti liekov, ktoré iba zmierňujú priebeh choroby ale neliečia ju a pod…

Alebo, ak sa spýtate niekoho na ulici v USA, povie vám, že Rusko prepadlo Ukrajinu a oni, statoční Američania sú povinní pomôcť Ukrajine.

Nedá mi ešte nespomenúť takého klasika, akým je bývalý český prezident Václav Klaus. Ten zas nedávno zaperlil, že Rusko je obeťou agresie Západu, na ktorú muselo reagovať. V rozhovore pre rakúsky denník Tiroler Tageszeitung tiež poprel, že by Rusko na Ukrajine vojensky operovalo a že za krízu na Ukrajine sú zodpovedné USA.

Nechcem na tomto mieste vyhlásiť súťaž o najscestnejšiu perličku, problémom podľa mňa ale je, že popri všetkých týchto „srandách“ sa v médiách ďalej objavujú správy, že na Ukrajine sa napriek akože prímeriu stále bojuje. Kyjev a západné krajiny ďalej obviňujú Moskvu, že poskytuje proruským povstalcom na východe Ukrajiny vojakov a ďalšiu podporu. Ruský prezident Vladimír Putin to, samozrejme, popiera a kolobeh Rusko verzus západ ide v tých istých šľapajach rovnako ďalej…

Nechápem ľudí, čo sa tlačia do politiky. Budú mať naozaj „ODVAHU“ na predvolebné sľuby?

13.01.2016

Nedávno som prezeral zoznam politických strán, ktorí sa budú uchádzať o naše hlasy v parlamentných voľbách začiatkom marca. Musel som sa pozastaviť pri kandidátnej listine, ktorá patrí zoskupeniu s pozoruhodným názvom: Odvaha – Veľká národná a proruská koalícia. Hlbšie som sa začítal, keď som si prezeral ich web stránku s náznakmi, čomu by sa v prípade [...]

Prezident Kiska zbytočne straší ľudí

21.12.2015

Naozaj nerozumiem tomu, prečo prezident Andrej Kiska, ktorého stále počúva dosť ľudí, má pomerne ostré vyjadrenia, ktoré podľa môjho názoru nie celkom zodpovedajú realite. Ale každý hovorí, ako sa čo komu hodí a prezidenti nie sú v tomto smere žiadnou výnimkou. Však sú tiež ľudia, že áno. Tak napríklad na konferencii CEEC z polovice novembra, ktorá sa zaoberala [...]

Chvála im! Konečne pochopili, že lepšie je spájať sily proti teroru a nie bojovať navzájom

18.11.2015

Teroristi udreli na Francúzsko a analytici, novinári a neviem ešte akí akože odborníci sa pýtajú, prečo vraj skôr nie na Rusko? Prečo smerovali útoky na Paríž, nie na Moskvu? Veď sú tiež angažovaní v Sýrii… A ešte vo väčšej miere než Francúzi. Na tieto reči mám jedinú odpoveď, že sú dosť krátkozraké. Však okamžite na to už aj vyšli správy, že na [...]

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 17
Celková čítanosť: 55363x
Priemerná čítanosť článkov: 3257x

Autor blogu

Kategórie