Založ si blog

Je to jasné, aj Kiska si chráni svoju vlastnú kožu. Do Moskvy nejde

A už máme apríl alebo čo? Prezident Andrej Kiska sa akosi poponáhľal s rozhodnutím, či prijať pozvanie na oslavy konca druhej svetovej vojny v Moskve priamo od Vladimíra Putina. Veď, keď sa ho médiá sústavne pýtali, ako sa zachová, sľuboval, že rozhodnutie oznámi v apríli.

Že do 9. mája 2015, kedy je presne 70 rokov od konca druhej svetovej vojny a víťazstva nad fašizmom zostáva ešte času dosť. Prezidentov hovorca novinárov odbíjal spôsobom, že treba vydržať, že je to bežný protokolárny postup, ak je cesta potvrdená až približne 2-3 týždne pred jej uskutočnením.

Ale čo sa medzitým nestalo – ruská agentúra TASS priniesla informáciu, že premiér Robert Fico má ísť na tradičné oslavy na Červenom námestí. Citovala ministra zahraničných vecí Ruska Sergeja Lavrova, že vraj očakávajú českého prezidenta, gréckeho premiéra, prezidenta Cypru a aj hlavu slovenskej vlády.

Neviem prečo, ale silno sa mi do týchto úvah tlačí myšlienka, že urýchľovačom rozhodnutia prezidenta Kisku je nadväznosť na premiéra Fica a jeho ohlásenej účasti na oslavách v Moskve. Však to bolo deň po dni, čo sa objavili v médiách takéto informácie. O to zábavnejšie ešte vyznieva prestrelka Ficovej hovorkyne s médiami, ktorá poopravovala ich interpretáciu, že Fico o prijatí Putinovho pozvania uvažuje. „Zatiaľ sa o účasti predstaviteľov Slovenskej republiky na oslavách v Moskve nerozhodlo,“ snažím sa citovať ju správne.

Možno sa náš prezident bál, že minister Lavrov ohlási, že v Moskve očakávajú aj jeho, podobne ako Fica a potom by sa možno cítil ako v jednom vreci s politikom, od ktorého sa chce skôr odlíšiť, než sa na neho podobať. No a v takom prípade by sa podľa mňa tak citlivé diplomatické rozhodnutia nemali robiť, ak na ich pozadí je vyhranenie sa voči niekomu alebo niečomu na domácej politickej scéne.

Ono to totiž vyzerá, akoby Moskva v súčasnej geopolitickej situácii bola jeden červený mor bez rozdielu a tlačí sa tu názor, že všetci západní politici musia prejaviť jednotný bojkot moskovských osláv kvôli situácii na Ukrajine. Nedá mi na tom mieste nespomenúť názor nášho ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka, ktorý v súvislosti s oslavami konca druhej svetovej vojny vyhlásil, že na jednej strane sa nedá súhlasiť s ruskou anexiou Krymu, zároveň však nespochybniteľné podľa neho je, že niekdajší Sovietsky zväz zohral významnú úlohu v porážke fašizmu a pri oslobodení Slovenska. Súhlasím s jeho tvrdením, že jedna zo zmieňovaných tém nemá zatieniť tú druhú.

Ja sa tu naozaj nemienim zamýšľať nad tým, či mal Kiska to pozvanie prijať či neprijať, to nech si riešia všakovakí akože odborníci, politológovia, diplomati a ja neviem, kto ešte… Nech si prezident Kiska pokojne radšej ide zapaľovať sviečky na vojenské cintoríny na Slovensku od Dukly až po Slavín. Však jeho poradný tím sa asi riadne zamyslel a poradil mu, aká aktivita bude pred ľuďmi a voličmi vyzerať najlepšie.

Nuž, aj prezident si chráni svoju vlastnú kožu a svoje renomé…

Pochopiteľné.

Nechápem ľudí, čo sa tlačia do politiky. Budú mať naozaj „ODVAHU“ na predvolebné sľuby?

13.01.2016

Nedávno som prezeral zoznam politických strán, ktorí sa budú uchádzať o naše hlasy v parlamentných voľbách začiatkom marca. Musel som sa pozastaviť pri kandidátnej listine, ktorá patrí zoskupeniu s pozoruhodným názvom: Odvaha – Veľká národná a proruská koalícia. Hlbšie som sa začítal, keď som si prezeral ich web stránku s náznakmi, čomu by sa v prípade [...]

Prezident Kiska zbytočne straší ľudí

21.12.2015

Naozaj nerozumiem tomu, prečo prezident Andrej Kiska, ktorého stále počúva dosť ľudí, má pomerne ostré vyjadrenia, ktoré podľa môjho názoru nie celkom zodpovedajú realite. Ale každý hovorí, ako sa čo komu hodí a prezidenti nie sú v tomto smere žiadnou výnimkou. Však sú tiež ľudia, že áno. Tak napríklad na konferencii CEEC z polovice novembra, ktorá sa zaoberala [...]

Chvála im! Konečne pochopili, že lepšie je spájať sily proti teroru a nie bojovať navzájom

18.11.2015

Teroristi udreli na Francúzsko a analytici, novinári a neviem ešte akí akože odborníci sa pýtajú, prečo vraj skôr nie na Rusko? Prečo smerovali útoky na Paríž, nie na Moskvu? Veď sú tiež angažovaní v Sýrii… A ešte vo väčšej miere než Francúzi. Na tieto reči mám jedinú odpoveď, že sú dosť krátkozraké. Však okamžite na to už aj vyšli správy, že na [...]

chrípka. pacient, lekár, prehliadka

V Bratislavskom kraji sa počas tohto roka vyskytol čierny kašeľ v 50 prípadoch

18.04.2024 19:25

Najvyššia vekovo-špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine 15- až 19-ročných osôb.

Fico, Šefčovič

Fico: Vláda na post eurokomisára za SR opäť navrhne Šefčoviča

18.04.2024 18:30

Uviedol to predseda vlády po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu EÚ v Bruseli.

zelenskyj

Rusom chcel pomôcť s atentátom na Zelenského, zbieral informácie o letisku Rzeszów

18.04.2024 18:23

Zelenskyj poľské letisko používa pri cestách do zahraničia, pretože vzdušný priestor Ukrajiny je od začiatku ruskej invázie uzavretý.

Dánsko Požiar Kodaň Burza Budova Historická

Zrútila sa hlavná fasáda historickej budovy kodanskej burzy, ktorá horí od utorka

18.04.2024 18:07, aktualizované: 19:04

Požiar ťažko poničil renesančnú budovu zo 17. storočia, ktorá prišla o svoju vysokú vežu i veľkú časť strechy.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 17
Celková čítanosť: 55433x
Priemerná čítanosť článkov: 3261x

Autor blogu

Kategórie