Založ si blog

Čo spôsobujú sankcie voči Rusku?

„Zmenili niečo sankcie na postoji Ruska? Zdá sa mi, že nie,“ povedal nedávno v jednej z nedeľných diskusných relácií premiér Robert Fico a zároveň vyhlásil, že pre dosiahnutie prímeria na Ukrajine by bolo skôr lepšie zjemniť sankcie západu proti Rusku. Predseda vlády ako dôvod uviedol, že aj naše firmy doplácajú na zamrznutie obchodných vzťahov s Rusmi a že všemožné zákazy zo strany EÚ či USA ich poškodzujú, pridal tiež, že množstvo našich ľudí prišlo o prácu.

Fico si vzápätí vyslúžil za to kritiku – že vraj poklonkuje Rusku, správa sa ako Putinov agent, robí ruskú protieurópsku propagandu a nestojí na strane tých, ktorých by mal, a to je EÚ a NATO. Nechcem vyzerať ako nejaký bezhlavý „Rusofil“ a už vôbec nie ako „Ficofil“, ale musím uznať, že v niečom má ten náš premiér pravdu. Udalosti posledných týždňov a aj mesiacov totiž skôr potvrdzujú to, že žiadne tresty v podobe sankcií konflikt nezmierňujú. Zdá sa skôr naopak – že ešte prilievajú oheň do ohňa.

Veď Európa v polovici februára zverejnila novú vlnu sankcií. Spísali nový zoznam ruských aj ukrajinských občanov a firiem, čo pre nich znamená zákaz vstupu na územie EÚ a zmrazenie účtov v európskych bankách. Medzi nimi je aj viacero vysokopostavených politikov, vládnych úradníkov, poslancov parlamentu, podnikateľov, predstaviteľov miestnej samosprávy, sankcie sa týkajú aj celkovo 37 firiem. A zložili sa vzápätí zbrane? Alebo otázka lepšie znie: Zložil sa z toho celého niekto?

No nie. Pripadá mi to skôr ako mlátenie prázdnej slamy a tvrdé dôsledky padajú na úplne niekoho iného, kto za rusko-ukrajinský konflikt ani nemôže. Chápem, že EÚ aj USA by teraz pôsobili, ako keby urobili diplomatický prešľap, ak by začali ustupovať, lebo by tak priznali, že ich sankcie sa míňajú účinku. Oni ale radšej naopak robia ešte väčšie ramená. Americký prezident Barack Obama varuje pred ešte väčšou izoláciou Ruska a vyvíjaním tvrdšieho nátlaku. Naznačoval dokonca, že zvažujú všetky možnosti, vrátane poskytnutia smrtiacich zbraní Kyjevu.

Robert Fico ale povedal, že nastal čas, zamyslieť sa nad tým, že niektoré zo sankcií západu voči Rusku a Ukrajine by sa mohli zjemniť, zmäkčiť. Že by mohlo ísť aspoň o symbolické ústupky ako napríklad zrušenie zákazu vstupu niektorých predstaviteľov Ruskej federácie do EÚ a vraj ekonomické a finančné sankcie sú v poriadku. Musím otvorene povedať, že premiérove slová za zváženie stoja. Lebo každá reakcia vždy vyvoláva protireakciu.

A aká teda bola vlastne reakcia Ruska na novú vlnu sankcií západu? No taká, ktorú čakal asi každý. Aj tí, čo tie sankcie odklepli, len tí to nemôžu otvorenie priznať. Putinovci vyhlásili, že nové sankcie protirečia zdravému rozumu, pôsobia absurdným dojmom a že sa snažia presvedčiť verejnú mienku o väčšej poddajnosti Moskvy voči EÚ. A že ak západ chce posielať zbrane, bude to Rusko, ktoré bude naďalej pokračovať v snahách o vyriešenie konfliktu na Ukrajine prostredníctvom diplomacie.

Isté je podľa mňa len to, že takéto „doťahovačky“ západu s Ruskom míňajúce sa želanému efektu zatiaľ vedú k jedinému: oslabeniu vzájomných vzťahov, ďalším konfliktom, nevraživosti a nenávisti medzi svetovými veľmocami a ich obyvateľmi. Fakty totiž nepustia a svedčí o tom aj nedávny prieskum zverejnený inštitútom Levadovo centrum. Podľa jeho výsledkov má viac ako 80 percent Rusov k USA negatívny postoj. Na adresu EÚ sa negatívne vyjadrilo viac ako 70 percent respondentov. Z toho vyplýva, že vzťahy medzi Západom a Ruskom sú najhoršie od pádu železnej opony koncom 80. rokov. A najčastejšie dôvody, ktoré odzneli medzi opýtanými v prieskume, nie sú len samotná kríza na Ukrajine, pričlenenie polostrova Krym k Rusku, či vypuknutie povstania vo východoukrajinských regiónoch, ale aj vzájomné uvalenie hospodárskych sankcií. A podľa mňa naozaj aj dosť pochybných a nič neriešiacich…

A nič na tom nemení ani hrozné nešťastie, vražda, ktorá sa stala nedávno v Moskve opozičnému politikovi a kritikovi Kremľa. Nech je už za tým ktokoľvek, vinník by mal byť potrestaný, o tom nebudem diskutovať. Len by som chcel rovnaký meter pre všetkých. Alebo sa svetové spoločenstvo vzbúrilo a uvalilo hospodárske sankcie na USA, keď realizuje vojenské akcie bez mandátu OSN, či vražde Kennedyho? Nie. Keď spravodlivosť, tak pre všetkých. Ale to je len môj názor..

Nechápem ľudí, čo sa tlačia do politiky. Budú mať naozaj „ODVAHU“ na predvolebné sľuby?

13.01.2016

Nedávno som prezeral zoznam politických strán, ktorí sa budú uchádzať o naše hlasy v parlamentných voľbách začiatkom marca. Musel som sa pozastaviť pri kandidátnej listine, ktorá patrí zoskupeniu s pozoruhodným názvom: Odvaha – Veľká národná a proruská koalícia. Hlbšie som sa začítal, keď som si prezeral ich web stránku s náznakmi, čomu by sa v prípade [...]

Prezident Kiska zbytočne straší ľudí

21.12.2015

Naozaj nerozumiem tomu, prečo prezident Andrej Kiska, ktorého stále počúva dosť ľudí, má pomerne ostré vyjadrenia, ktoré podľa môjho názoru nie celkom zodpovedajú realite. Ale každý hovorí, ako sa čo komu hodí a prezidenti nie sú v tomto smere žiadnou výnimkou. Však sú tiež ľudia, že áno. Tak napríklad na konferencii CEEC z polovice novembra, ktorá sa zaoberala [...]

Chvála im! Konečne pochopili, že lepšie je spájať sily proti teroru a nie bojovať navzájom

18.11.2015

Teroristi udreli na Francúzsko a analytici, novinári a neviem ešte akí akože odborníci sa pýtajú, prečo vraj skôr nie na Rusko? Prečo smerovali útoky na Paríž, nie na Moskvu? Veď sú tiež angažovaní v Sýrii… A ešte vo väčšej miere než Francúzi. Na tieto reči mám jedinú odpoveď, že sú dosť krátkozraké. Však okamžite na to už aj vyšli správy, že na [...]

Susko

Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní, tvrdí Susko

25.04.2024 15:05

Šéf rezortu Boris Susko nerozumie, prečo by ministerstvo nemalo na kontrolu procesu nárok.

kočner, kuciak

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

25.04.2024 14:27

Kauzy sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

Radek Sikorski

Chceme byť jednou z krajín, ktoré určujú smerovanie EÚ, znie z Poľska. Sikorski poslal ostré slová Moskve

25.04.2024 14:27

Poľské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Sikorského vízia je úzko prepojená s víziou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

remišová

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

25.04.2024 13:50, aktualizované: 15:34

Remišová to uviedla v reakcii na utorkovú kontrolu rezortu spravodlivosti na najvyššom súde.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 17
Celková čítanosť: 55485x
Priemerná čítanosť článkov: 3264x

Autor blogu

Kategórie