Založ si blog

Chcú ďalšie sankcie voči Rusku? Kam toto všetko povedie, pýtam sa. ..

Najskôr Európska únia, USA a Kanada zakázali niektorým ruským politikom či podnikateľom vstup na svoje územia a zmrazili im účty. Potom došlo k rozširovaniu tohto zákazu na ďalšie osoby, rovnako tak Spojené štáty odmietli obchodovať s vybranými ruskými firmami, vrátane kľúčových energetických spoločností. Po zostrelení malajzijského lietadla prišli na rad aj hospodárske sankcie ako napríklad zákaz ruským bankám požičiavať si peniaze na európskych trhoch či embargo na obchodovanie so zbraňami.

Ani Rusko neotáľalo a každý krok vyvolal protireakciu, okrem zákazov vstupu politikov na ich územie spomeňme aj koniec dovozu potravín či preletov nad ich krajinou.

To všetko zatiaľ udelené sankcie a dá sa povedať, že aj duel na politickom poli od marca, už pomaly rok dozadu, no reálny rusko-ukrajinský konflikt sa doteraz ani zďaleka nezmiernil. Naopak, situácia na východe Ukrajiny sa v poslednej dobe zhoršuje a vyostruje. Európska únia aj USA sa nádejajú, že sankciami akože pomôžu nastoliť pokoj a poriadok. Na mieste je ale skôr otázka, či majú celé tieto opatrenia vôbec význam?

Nehovoriac o tom, že v poslednej dobe opäť vychádzajú správy, že sankcie proti Rusku sa majú rozširovať o šesť mesiacov, pripravené je zmrazovanie majetku, reštrikcie na kapitálovom trhu, chystajú sa aj ďalšie mená na sankčný zoznam. Spojené štáty už avizovali, že chcú sprísniť sankcie proti Rusku. Lídri EÚ majú prijať svoje stanovisko na summite 12. februára. Nuž, kam toto všetko povedie, nevedno. Isté ale je, že ekonomické sankcie EÚ predstavujú brzdu nielen pre Rusko, ale aj pre samotnú úniu a možno čakávať, že najhoršie dopady ešte len prídu.

Ak by totiž Rusi chceli ustúpiť, už dávno by to spravili. Ale vôbec nie pod tlakom sankcií. Žiadna vláda, nielen tá ruská by totiž nechcela vyzerať, že je slabá. Európa a ani Amerika si ako keby ani neuvedomujú, že v ruských hlavách je ešte z čias studenej vojny zakorenené Západu jednoducho neustupovať a tento názor sa prenáša z generácie na generáciu.

Tak, kto tu vlastne ťahá za kratší koniec? Export a vzájomné obchodovanie je výrazne obmedzené, nastal výrazný pokles ceny ropy a jej ďalší vývoj je neistý, ruský rubeľ je oslabený, čo nie je dobrá správa ani pre obchodníkov, ani pre investorov. Niekedy mi celá táto situácia pripadá tak, že tí hore si navzájom rozdávajú údery a tí ostatní, ktorých sa reštrikcie bytostne týkajú, sa môžu len prizerať a čakať, čo bude.

Ešteže sa objavujú aj také názory ako naposledy nemecký vicekancelár a minister hospodárstva Sigmar Gabriel, ktorý tvrdí, že EÚ by sa nemala ponáhľať so zavedením ďalších sankcií voči Rusku a malo by sa počkať do marca. Čoskoro uvidíme, či sa k tomu pridajú ďalší.

Otázkou ale zostáva nielen to, ako sa to celé vôbec skončí, ale oveľa dôležitejšia otázka je, ako dlho to bude trvať a koľko obetí táto lavína so sebou ešte stiahne.

Nechápem ľudí, čo sa tlačia do politiky. Budú mať naozaj „ODVAHU“ na predvolebné sľuby?

13.01.2016

Nedávno som prezeral zoznam politických strán, ktorí sa budú uchádzať o naše hlasy v parlamentných voľbách začiatkom marca. Musel som sa pozastaviť pri kandidátnej listine, ktorá patrí zoskupeniu s pozoruhodným názvom: Odvaha – Veľká národná a proruská koalícia. Hlbšie som sa začítal, keď som si prezeral ich web stránku s náznakmi, čomu by sa v prípade [...]

Prezident Kiska zbytočne straší ľudí

21.12.2015

Naozaj nerozumiem tomu, prečo prezident Andrej Kiska, ktorého stále počúva dosť ľudí, má pomerne ostré vyjadrenia, ktoré podľa môjho názoru nie celkom zodpovedajú realite. Ale každý hovorí, ako sa čo komu hodí a prezidenti nie sú v tomto smere žiadnou výnimkou. Však sú tiež ľudia, že áno. Tak napríklad na konferencii CEEC z polovice novembra, ktorá sa zaoberala [...]

Chvála im! Konečne pochopili, že lepšie je spájať sily proti teroru a nie bojovať navzájom

18.11.2015

Teroristi udreli na Francúzsko a analytici, novinári a neviem ešte akí akože odborníci sa pýtajú, prečo vraj skôr nie na Rusko? Prečo smerovali útoky na Paríž, nie na Moskvu? Veď sú tiež angažovaní v Sýrii… A ešte vo väčšej miere než Francúzi. Na tieto reči mám jedinú odpoveď, že sú dosť krátkozraké. Však okamžite na to už aj vyšli správy, že na [...]

SR Strážske Počasie Búrka KEX

Nie všade sa sviatky začnú prívetivým počasím, platí aj druhá najvyššia výstraha

28.03.2024 20:13

Vietor môže dosahovať priemernú rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu.

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Prekvapujúci krok Takáča. Odvolal šéfa veterinárnej správy Bíreša

28.03.2024 19:50

Verím, že organizáciu nechávam v takej kondícii, že môže ďalej napredovať, uviedol Bíreš.

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 17
Celková čítanosť: 55361x
Priemerná čítanosť článkov: 3257x

Autor blogu

Kategórie