Založ si blog

Ísť či neisť na oslavy do Moskvy? Nechcel by som teraz byť v koži prezidenta Kisku. ..

Predpokladám, že prezident Andrej Kiska má v poslednom období za sebou viacero bezsenných nocí. Ako informovali niektoré médiá, dostal sa do dosť veľkej diplomatickej pasce a málokto zrejme tuší, ako z toho vykorčuľovať.

Ruský prezident Vladimír Putin ho totiž, podobne ako ostatných európskych štátnikov, pozval na májové oslavy okrúhleho 70. výročia od skončenia druhej svetovej vojny. Krásna udalosť by to bola a náš prezident by sa na slávne moskovské Červené námestie aj mal „ponáhľať“, nebyť rusko-ukrajinského konfliktu.

Roky plynú a nikto zrejme nemôže za to, že práve na rok 2015 a za týchto okolností padlo tak významné výročie ukončenia hrozného vojnového besnenia medzi národmi z minulého storočia. Čo ale s tým za tejto situácii, keď náš prezident sa od úplného začiatku vyjadroval pomerne nelichotivo na adresu Rusov a na to, ako zasahujú do vnútropolitického vývoja na Ukrajine?

Kiska chcel, aby európske krajiny zaujali jednotný postoj. A vo svojom novoročnom prejave dokonca použil ako príklad obsadenie Československa vojskami Varšavskej zmluvy, padol výraz ako „vlastná bolestná historická skúsenosť“ a tvrdil, že iste by nik nesúhlasil, ak by si ktokoľvek zrazu znova nárokoval na územie nášho štátu, Slovenskej republiky. Pripomenul tiež, že práve teraz opäť v susednom štáte za našou východnou hranicou umierajú ľudia a státisíce ľudí zo strachu o život museli opustiť svoje domovy.

Ak prezident Kiska pozvanie od Putina do Moskvy prijme, tým pádom akoby podporil ruský postoj, čo by znamenalo, že si nestojí za svojimi vlastnými slovami. To neurobil, no rovnako tak neurobil ani tak veľké gesto, že by nasledoval litovskú prezidentku Daliu Grybauskaiteovú a estónskeho prezidenta Toomasa Hendrika Ilvesa, ktorí už okamžite po pozvaní oznámili svoju neúčasť.

Náš prezident si necháva čas na rozhodovanie a čaká na rady diplomatov. Možno predpokladá, že európski lídri sa zhodnú na spoločnom postupe a pozvánku odmietnu všetci spoločne. To ale môže trvať ktovie dokedy a otázne je vzhľadom na doterajšie rozdiely v názoroch, či vôbec. Veď si len zoberme nášho českého suseda na hrade Miloša Zemana. Známy je chápavým postojom voči režimu Vladimíra Putina, obhajujúc aj jeho operácie voči Ukrajine, kritizujúc sankcie voči Rusku zo strany Európy – Putinovo pozvanie na oslavy už stihol prijať. Tomu sa naozaj jednotná Európa nehovorí!

Ja by som teda teraz nechcel byť v koži prezidenta… A čo vy, ako by ste sa na Kiskovom mieste zachovali vy?

Nechápem ľudí, čo sa tlačia do politiky. Budú mať naozaj „ODVAHU“ na predvolebné sľuby?

13.01.2016

Nedávno som prezeral zoznam politických strán, ktorí sa budú uchádzať o naše hlasy v parlamentných voľbách začiatkom marca. Musel som sa pozastaviť pri kandidátnej listine, ktorá patrí zoskupeniu s pozoruhodným názvom: Odvaha – Veľká národná a proruská koalícia. Hlbšie som sa začítal, keď som si prezeral ich web stránku s náznakmi, čomu by sa v prípade [...]

Prezident Kiska zbytočne straší ľudí

21.12.2015

Naozaj nerozumiem tomu, prečo prezident Andrej Kiska, ktorého stále počúva dosť ľudí, má pomerne ostré vyjadrenia, ktoré podľa môjho názoru nie celkom zodpovedajú realite. Ale každý hovorí, ako sa čo komu hodí a prezidenti nie sú v tomto smere žiadnou výnimkou. Však sú tiež ľudia, že áno. Tak napríklad na konferencii CEEC z polovice novembra, ktorá sa zaoberala [...]

Chvála im! Konečne pochopili, že lepšie je spájať sily proti teroru a nie bojovať navzájom

18.11.2015

Teroristi udreli na Francúzsko a analytici, novinári a neviem ešte akí akože odborníci sa pýtajú, prečo vraj skôr nie na Rusko? Prečo smerovali útoky na Paríž, nie na Moskvu? Veď sú tiež angažovaní v Sýrii… A ešte vo väčšej miere než Francúzi. Na tieto reči mám jedinú odpoveď, že sú dosť krátkozraké. Však okamžite na to už aj vyšli správy, že na [...]

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 17
Celková čítanosť: 55487x
Priemerná čítanosť článkov: 3264x

Autor blogu

Kategórie