Založ si blog

Zlé správy z Ruska budú zrejme chodiť aj naďalej. Komu to vyhovuje?

Rusko na dne, rubeľ pokoril kritickú hranicu. Ruský čierny utorok: Mena skolabovala. Rusko zažíva najhoršie obdobie od bankrotu v roku 1998. Nočná mora, rubeľ padá a padá, rúti sa k zemi. Takéto katastrofické titulky dominovali ešte minulý týždeň na stránkach svetových aj slovenských médií. Informovali, že ruská ekonomika sa rúca, ruskí oligarchovia v poslednom období stratili obrovské peniaze, znehodnocujú sa ich úspory a majetky. Medzi ľuďmi sa v dôsledku toho šíri panika, vo veľkom skupujú doláre a eurá, aby v čo najmenšej možnej miere pocítili straty.

Faktom je, že ruská mena sa v posledných dňoch dostala do kritickej situácie, keď sa prepadla na hranicu 80 rubľov k doláru. V porovnaní so začiatkom roka rubeľ stratil až polovicu svojej hodnoty. Okrem napätej geopolitickej situácie, či sankciám voči Rusku vyhlásenými Európskou úniou a USA môžu za to v podstatnej miere najmä klesajúce ceny ropy, ktoré zasiahli export krajiny a obmedzili prílev investícií.

Dnes, na sklonku roka sa situácia už zdá, že je iná. Avšak len navonok. Ruskí vládni predstavitelia totiž robia všetko preto, aby upokojili situáciu. Používajú aj také slová, že v pozadí sú špekulácie a ide o zbytočnú paniku. Ako nedávno informovala agentúra Reuters, ruské banky majú od štátu prisľúbenú kapitálovú injekciu v hodnote až 1 bilión rubľov (13,6 miliardy eur).

Centrálna banka vraj zasahuje proti poklesu meny takmer každý deň. Ruské ministerstvo financií začalo v stredu predávať svoje devízové rezervy. Na pomoc „veľkému bratovi“ sa hlási aj Čína. Minister obchodu Gao Hucheng povedal, že rozšírenie menových swapov medzi oboma národmi a zvýšenie použitia juanu pre bilaterálne obchodovanie medzi Ruskom a Čínou by mohlo podporiť ruskú menu.

Aktuálny vývoj za posledné dni je taký, že rubeľ sa postupne posilňuje. Kurz sa momentálne pohybuje okolo 56,6 rubľov za dolár. Takýto pozitívny vývoj je však podľa odborníkov len dočasný a zo sveta sa šíria správy, že po Novom roku nastane opäť pád. Výpredaj na ropnom trhu totiž pokračuje, konštatujú viacerí zahraniční experti.

Cena ropy Brent prvýkrát za päť a pol roka zostúpila pod 60 dolárov za barel a zo svojho júnového maxima stráca už takmer 50 percent. No a v neposlednom rade sú viacerí analytici presvedčení, že ak sa neukončí rusko-ukrajinský konflikt, ruská mena sa bude v najbližšom období ďalej oslabovať.

Na pozore by sa preto mali mať aj ostatné ekonomiky, vrátane tej slovenskej, ktorá je v podstatnej miere napojená najmä na nemecký automobilový priemysel. Aj keď by si to totiž väčšina európskych krajín, či svetové mocnosti želali, ani Rusko nie je ostrovom samým pre seba a jeho pád môže ťahať dolu vodou aj ďalších.

A to sa týka aj tých krajín, ktoré sa pridali na stranu USA v tlaku voči Rusku, pretože prerušenie obchodných vzťahov Ruska a Európy logicky brzdí aj tú druhú stranu, t. j. Nemecko, Francúzsko, Poľsko či Česko a každopádne aj Slovensko.

Nechápem ľudí, čo sa tlačia do politiky. Budú mať naozaj „ODVAHU“ na predvolebné sľuby?

13.01.2016

Nedávno som prezeral zoznam politických strán, ktorí sa budú uchádzať o naše hlasy v parlamentných voľbách začiatkom marca. Musel som sa pozastaviť pri kandidátnej listine, ktorá patrí zoskupeniu s pozoruhodným názvom: Odvaha – Veľká národná a proruská koalícia. Hlbšie som sa začítal, keď som si prezeral ich web stránku s náznakmi, čomu by sa v prípade [...]

Prezident Kiska zbytočne straší ľudí

21.12.2015

Naozaj nerozumiem tomu, prečo prezident Andrej Kiska, ktorého stále počúva dosť ľudí, má pomerne ostré vyjadrenia, ktoré podľa môjho názoru nie celkom zodpovedajú realite. Ale každý hovorí, ako sa čo komu hodí a prezidenti nie sú v tomto smere žiadnou výnimkou. Však sú tiež ľudia, že áno. Tak napríklad na konferencii CEEC z polovice novembra, ktorá sa zaoberala [...]

Chvála im! Konečne pochopili, že lepšie je spájať sily proti teroru a nie bojovať navzájom

18.11.2015

Teroristi udreli na Francúzsko a analytici, novinári a neviem ešte akí akože odborníci sa pýtajú, prečo vraj skôr nie na Rusko? Prečo smerovali útoky na Paríž, nie na Moskvu? Veď sú tiež angažovaní v Sýrii… A ešte vo väčšej miere než Francúzi. Na tieto reči mám jedinú odpoveď, že sú dosť krátkozraké. Však okamžite na to už aj vyšli správy, že na [...]

Saleziáni, majstrovstvá Slovenska, hokejbal, kategória U15, Nová Dubnica, mReportér

Aj kresťania sa vedia zabávať. Po omši to roztočili s hokejkami na ihrisku

24.04.2024 05:00

Zábery z vydarenej akcie zachytil mReportér Daniel Imriška.

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 17
Celková čítanosť: 55481x
Priemerná čítanosť článkov: 3264x

Autor blogu

Kategórie